Blogopmaak

Help de natuur een handje

Hardenberg, mei 2022
Zon, wind of regen… Help de natuur een handje! 

Weer en klimaatverandering, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De opwarming van de aarde heeft niet alleen gevolgen voor de mens, maar ook voor planten en dieren. We kunnen zelf in onze eigen omgeving een klein verschil maken en de natuur een handje helpen. Hoe? We geven voor elk seizoen een aantal tips om in je eigen tuin je steentje bij te dragen.

LENTE


Van grijs naar groen

Veel mensen gaan voor gemak en kiezen daarom voor een tegeltuin. Wil je de biodiversiteit een handje helpen dan doe je er goed aan wat grijs te vervangen door groen. Zonder bloemen zijn er namelijk geen insecten en zonder insecten geen vogels en vleermuizen. Wat kun je doen? Zaai bloemenveldjes of plant wat voorjaarsbollen in je tuin!


Insectenhotel

Insecten zijn een onmisbaar onderdeel van een gezonde, levendige biodiversiteit. Met een insectenhotel kun je de beestjes helpen. Je kunt er één kopen of zelf maken. Het belangrijkste voor een goed bezocht hotel is dat de gangen warm en droog blijven wanneer de eitjes erin liggen. Plaats daarom je hotel op een warme zonnige plek en uit de wind.

ZOMER


Regenwater opvangen

Hoe zonde is het dat bij een flinke bui het regenwater zo de grond in gaat… Met het plaatsen van een regenton kun je de regen ook gebruiken als het niet regent. Je zorgt er voor dat je altijd een voorraad water hebt voor je planten en voorkomt dat schoon regenwater in het riool terecht komt en onnodig gezuiverd moet worden.


Zoemende bijen

Ooit was het in elke tuin een komen en gaan van tjilpende vogels en zoemende insecten. In de afgelopen jaren is maar liefst dertig procent van alle insecten verdwenen. Gelukkig kunnen we er wat aan doen. Hoe groener je tuin, hoe beter voor de natuur! Een bloemborder kan helpen. Inheemse planten als vingerhelmbloem en boerenkrokus zijn erg populair bij bijen. Ook kruiden als lavendel en marjolein zijn echte bijenlokkers.

HERFST


Laat maar liggen!

Bij de eerste vallende blaadjes halen we al snel de bezem of bladblazer uit de schuur. Maar wist je dat je met een bergje bladeren in je tuin veel dieren blij maakt? Spinnen, wormen en insecten houden van deze vochtige en warme plekken waar ze beschutting vinden en voedsel.


Denk aan de egel

Doordat steeds meer mensen hun tuin met tegels bedekken, wordt het ook voor de egel steeds lastiger om een slaap- en nestelplek te vinden. Wil jij de egel een fijn plekje bieden in jouw tuin? Zorg dan dat je bladeren niet weghaalt, maar verzamel ze op een rustig plekje in je tuin.

WINTER


Water

Ook als het koud is, hebben de dieren in je tuin dorst. Maar als het zó koud is dat het vriest, wordt het lastig om water te vinden. Zet daarom elke dag een bakje koud water buiten. Neem geen warm water, want dat bevriest eerder.


Nestkast

Een nestkastje in je tuin is naast een broedplek ook een heerlijke schuilplek voor vogels als het vriest of hard waait. Grote kans dat de vogel, als hij af en toe al overwintert in jouw kastje, in de lente terugkomt om er zijn nestje te bouwen. Om vogels te lokken moeten ze in jouw tuin drie dingen kunnen vinden: water, eten en een schuilplaats.

Tekst JorindeSchrijft / Foto's door Simone van Eerde en Stockbeeld

Inhoud Weer editie 2022

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: