Blogopmaak

De Tuinkamer

Hardenberg, november 2022
Uit de tuin op je bord en in je glas

Ze komen uit alle windstreken, de gasten van restaurant De Tuinkamer in Schuinesloot. Dat is ook niet zo gek. Een bezoekje aan De Tuinkamer is meer dan alleen lekker eten: het is een beleving. Het restaurant bevindt zich in een grote glazen kas, middenin de Priona Tuinen.


Het is zes jaar geleden dat Alwin Leemhuis begon als chef-kok in De Tuinkamer. Op dat moment kookte hij nog bij De Kamer in Slagharen. Alwin is groot fan van wildplukken en Gitta Luiten, beheerder van de Priona Tuinen, nodigde hem uit om daar te komen plukken. “Van daaruit ontstond het idee om een restaurant te beginnen”, vertelt restaurantmanager Bouke Grob. Omdat respect voor de natuur in de Priona Tuinen voorop staat, werd het een duurzaam en biologisch restaurant.

Eten met je ogen

In de ruime, lichte kas is plek voor zo’n veertig gasten en hoewel het restaurant zelf grotendeels bestaat uit beton en geraamte, ontbreekt het er totaal niet aan kleur. “Niet alleen de natuur om je heen, maar ook de borden, het eten en het drinken is kleurrijk”, zegt Bouke. “We willen dat de rest zo weinig mogelijk afleidt van De Tuinen, het eten en je gezelschap.”


Bij De Tuinkamer eet je echt met je ogen. Wat er op je bord ligt is grotendeels afhankelijk van wat de tuin op dat moment te bieden heeft. “Het is per seizoen verschillend. We proberen ook de onbekende delen van een plant te gebruiken, zoals de stengel, wortel en de bloemen.”


Experimenteren

Het restaurant is alleen in het weekend geopend. De rest van de week is het team aan het experimenteren. Bouke lacht: “Dan staat de muziek hard aan, rennen we af en toe de tuin in om iets te plukken om vervolgens op zoek te gaan naar nieuwe combinaties en smaken.”


De restaurantmanager is onder andere verantwoordelijk voor de wijnen en de sapjes. “Voor de mensen die geen alcohol willen, maak ik kleurrijke plantensapjes die passen bij het gerecht. Die zijn uiteraard natuurlijk, we werken niet met kunstmatige kleur- of smaakstoffen.”

Ongedwongen

Gasten kunnen bij De Tuinkamer een creatief en hoogwaardig diner verwachten, maar Bouke en zijn team doen er niet graag hoogdravend over. “We vinden het belangrijk dat het spontaan en ongedwongen blijft. Mensen moeten zich vooral op hun gemak voelen.”


Dat is volgens Bouke hun kracht. “We nemen gasten zoveel mogelijk mee in wat we hier doen, zowel in de keuken als de tuin. Als menseDe Tuinkamen van tafel willen om een rondje te lopen door de tuin, dan vinden we dat juist leuk.”

Inmiddels zit het seizoen er zo goed als op: 4 december is de laatste dag dat het restaurant open is. “We concentreren ons de rest van december op de kerstbox. Dat is een afhaalbox vol kleine gerechtjes, zodat mensen met de kerstdagen ook kunnen genieten van Alwins menu. Daarna zijn we even dicht en gaan we op 1 april 2023 weer open.”

Kookboek Natuur op je bord

Ben je benieuwd naar alle kennis en passie of nog op zoek naar een leuk kerstcadeau? Onlangs verscheen het kookboek Natuur op je bord. “Vrijwel het hele boek is hier op het terrein gemaakt. Daar zijn we super trots op. Je ziet in het boek precies hoe wij te werk gaan.”



De recepten zijn van Alwin en de sappen van Bouke. Het is geschreven door Gitta en Sander, de tweede kok, heeft alle foto’s gemaakt. Het boek is overal verkrijgbaar, maar voor een gesigneerd exemplaar kun je het boek bestellen bij De Tuinkamer door te mailen naar info@tuinkamer-priona.nl.

Tekst JorindeSchrijft  / Foto's Simone van Eerde

Inhoud Weer editie 2022

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
19 mei, 2022
Hardenberg, mei 2022
Meer posts
Share by: