Zijn lievelingskleur is rood. Liefdevol en dominant tegelijk. Zacht en hard. Opvallend ook. Een man van tegenstellingen. Zijn naam is Kai Hagedoorn. Geboren en getogen in Hardenberg. Bijna 22 jaar en aan de vooravond van een heel nieuw leven. Een slank leven. Want Kai viel in twee jaar tijd maar liefst honderd kilo af. Honderd kilo! Tegen alle verwachtingen in.
Nooit zou hij echt slank zijn, zeiden de artsen. Omdat hij leed aan genetische obesitas. Kai bewees het tegendeel. Deed iedereen versteld staan. Met maar één doel. Het hebben van een sixpack en veel belangrijker nog, een normaal leven. Op 31 augustus 2022 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. Om zijn eigen zaak te beginnen. Van vrachtwagenchauffeur naar personal trainer. Op het scherpst van de snede. Altijd.
Steeds zwaarder
Als kind al wilde hij vrachtwagenchauffeur worden. School vond hij maar niks. Toen hij eenmaal de kans kreeg om bij zijn vader in het bedrijf te gaan werken, greep hij zijn kans. Met beide handen. Al vanaf dat hij een kind was, torste hij veel gewicht met zich mee en naarmate hij ouder werd, werd hij ook steeds zwaarder. Kai at zijn pijn, zijn frustraties, zijn onzekerheid en het gevoel niet gezien en gewaardeerd te worden weg. Meer dan eens per dag. Hoewel hij zich in het truckerswereldje helemaal thuis voelde, werd zijn leefstijl er niet gezonder op. Tot het moment dat hij op de weegbrug stond, net terug van een rit uit Duitsland. De adrenaline van de snelheid, waarmee hij had gereden nog in zijn aderen. De weegbrug loog niet. Gaf een gewicht aan van 185 kilo.
Het was dat moment, dat Kai één ding zeker wist. Als hij in dit tempo door zou gaan, zou hij niet oud worden. Daar op die weegbrug nam hij een besluit. Hij zou gaan afvallen. Niet zomaar op dieet. Nee, hij wilde een gezond gewicht en een gezond leven. En daar had hij alles, maar dan ook alles voor over.
Alles of niets
Het afvallen ging met vallen en opstaan. Soms vlogen de kilo’s eraf, maar soms ook niet. Dan stagneerde het en moest Kai alle zeilen bij zetten om zich staande te houden. Het kostte hem bloed, zweet en tranen. Hij gaf niet op. Nooit. Onder geen beding. Alle dagen van de week was hij te vinden in de sportschool. Hij veranderde zijn patronen, zijn hele leven. Rigoureus. De enige manier die hij kende. Waarom hij bekend stond. Alles of niets.
‘Mijn leven draait om snelheid. Bij mij moet het altijd een beetje meer’, lacht Kai. ‘Ik heb nu eenmaal een enorme prestatiedrang in me. Ik neem geen genoegen met minder. Dat kan ook een valkuil zijn, maar in mijn afvalproces heeft het me alleen maar enorm geholpen.’
Voorbeeld zijn
Hoe moeilijk hij het ook vond, op een dag, nadat hij al meer dan zeventig kilo kwijt was, besloot hij zijn leven als vrachtwagenchauffeur vaarwel te zeggen. ‘Ik wilde altijd al graag mijn eigen bedrijf starten, maar wist niet zo goed waar te beginnen. Bovendien wilde ik mijn vader niet teleurstellen. Maar toen ik eenmaal bezig was mijn doel te behalen, werd steeds duidelijker, dat het rijden op de vrachtwagen geen optie meer was. Ik wist ook wat ik wel wilde gaan doen. Ik wilde een voorbeeld zijn. Mensen begeleiden, die het net zo moeilijk hebben met hun gewicht. Ik ben ervaringsdeskundig. Ik weet waar deze mensen mee worstelen, waar ze vandaan komen. Ik weet waar ik over praat. Ik kan me goed in hen verplaatsen. En ik kan hen leren dat afvallen fysiek helemaal niet moeilijk is. Het is het mentale proces, waar mensen vaak op stuk lopen. Daar wil ik de focus op leggen. Dat begint met anders leren kijken. Je afvragen waarom je verslaafd bent aan eten. Je afvragen wat je wilt vergeten. En dan een nieuwe gewoonte aanleren’, zegt Kai stellig en doelbewust.
Volgers
En dus trok hij de stoute schoenen aan, meldde zich aan voor een opleiding personal trainer en ging van start als online coach. In de tussentijd had hij al flink naam gemaakt op Instagram en verzamelde hij een groot aantal volgers, die hem in zijn afvalrace op de voet volgden. Dat niet alleen. Inmiddels zijn er ook honderden uren aan filmmateriaal van Kai gemaakt. Materiaal dat hij gaat verwerken in een documentaire. Ook schrijft hij een boek. Van de enorme hoeveelheid hersenspinsels die hij aan het papier heeft toevertrouwd.
Kai zit vol plannen. Zijn hoofd staat nooit stil. De meeste waarde hecht hij aan zijn zoektocht naar gerechtigheid. Hij wil een lans breken voor al die mensen die, net als hij, op eigen kracht zijn afgevallen en de operatie om het overtollig vel te laten verwijderen, niet vergoed krijgen.
Lans breken
‘Ik heb het gelukkig zelf kunnen bekostigen. Via een oproepje op Instagram heb ik veel mensen om mij heen verzameld, die het niet vergoed krijgen. Soms zijn het hele schrijnende verhalen. De gevolgen daarvan zijn groot. Mentaal. Mensen, die als gevolg daarvan in de geestelijke gezondheidszorg terecht komen. Wat ook geld kost. Ik wil heel graag op de Nederlandse televisie, aan tafel bij de talkshows mijn verhaal doen. Om voor al die andere mensen het verschil te maken. Medewerking van Bergman Clinics voor mijn documentaire heb ik al.’
Kleurrijk
Op de vraag of zijn leven er kleurrijker op is geworden, nu hij als een slanke, gezonde man door het leven gaat, denkt hij even na. ‘Ik ben weer geworden wie ik van nature was. Ik ben nooit een grijze muis geweest. Integendeel. Mijn leven had veel kleur. Heel veel ups, maar ook veel downs. Dat wel. Ondanks alles heb ik er uitgehaald wat erin zat en dat doe ik nu weer. Ik ben nooit stil in een hoekje gaan zitten. Ondanks dat ik die ‘dikke’ was, ondanks dat ik mij slachtoffer voelde en ondanks dat ik het soms echt niet meer zag zitten. Ik ben een overlever. Meer dan dat. En precies dat is wat mijn leven zo kleurrijk en bijzonder maakt. Ik haal het onderste uit de kan. Mijn motto? If you don’t fight for what you want, then don’t cry for what you lost.’
Tekst Ada Kerkdijk / Foto's Simone van Eerde