Blogopmaak

Avontuurlijk koken

Hardenberg, april 2021
Avontuurlijk genieten bij De Uitdaging
Puur natuur met een ruw randje

Ze bezorgen hun gasten graag een vrij en onbezorgd gevoel en laten mensen met liefde kennis maken met natuurlijk eten, het liefst in de buitenlucht. De Uitdaging doet het graag op haar eigen manier. Met avontuurlijk koken, een ongedwongen sfeer creëren en de liefde voor puur natuur is de link met vrijheid snel gelegd.


“Het maakt hier niet uit wie je bent of wat je doet. Doe vooral waar je zin in hebt, wees vrij in jezelf. Dat proberen we onze gasten te laten beleven”, zegt Dick Altena over het concept van De Uitdaging. Een familiebedrijf met een ruw randje, zo omschrijven Dick, Hanneke en zoon Pascal hun bedrijf. “Je vindt hier geen pracht en praal, maar gemütlichkeit. Dat is de stijl. Geef ons een oude landrover. Het pruttelt en druppelt soms, maar dat geeft niets. Dat is de natuur. Dat is hoe wij zijn.”


Puur natuur

Dat nuchtere en ruige karakter wordt nog eens versterkt door The Barn. Deze nieuwste aanwinst is zoals ze het zelf zeggen de punt op de i. Een oude kapschuur omgebouwd tot een stoer en sfeervol onderkomen. Een warmer alternatief voor de tipitent, maar door de glazen wanden nog altijd met een duidelijke verbinding met het buitenleven. Vooral Pascal heeft zijn creativiteit in The Barn gestoken. Het dak en de wanden zijn met aardappelkistjes bekleed en bijna alles is, veelal met gerecyclede materialen, zelf gemaakt.


Comfortabel genieten is het doel, maar wel met de link naar back tot basic. Ook in de keuken. “Onze bereiding is gebaseerd op ouderwetse kooktechnieken. Soms authentiek, soms in een nieuw jasje. We gebruiken zoveel mogelijk natuurproducten, zonder toevoegingen en we maken alles zelf. Onze specialiteiten zijn wel de rosbief of zalm, maar dan wel op Scandinavische wijze bereid door het aan het vuur te grillen”, vertelt Pascal, die kok is en het stokje van zijn ouders op den duur zal overnemen.

Een uitdaging

De avontuurlijke inborst van eigenaar Dick en zijn achtergrond in het slagersvak liggen aan de basis van De Uitdaging. Hij werkte als slager en als bedrijfsleider bij diverse foodorganisaties en woonde met zijn vrouw Hanneke een aantal jaren op Terschelling, waar het avontuur lonkte en ook het Landrovervirus ontstond.


Terug aan wal werd Dick ziek. Non-hodgkin, kanker. In het ziekenhuis kwam het besef. “Ik stelde mezelf de vraag: waar draait het eigenlijk allemaal om? Ik ging nadenken over voeding. Wat eet ik? Hoe gaan we om met de dieren? Er kwam een omslag. De wens om te ondernemen was er al langer. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘ik wil mensen kennis laten maken met natuurproducten.’ ‘Een uitdaging’, zei Hanneke, ‘op je vijftigste..’”


En zo begon De Uitdaging. In het oude schooltje in Ebbenbroek gaven Dick en Hanneke kookworkshops. Het stel speelde slim in op vragen die kwamen. “Bij mensen thuis koken? Een groep van 500 man? Een feestje in een tipitent? Een bruiloft in de buitenlucht? We waren overal voor in.”


Vooruit kijken

Veel mensen omarmen de stijl van De Uitdaging en voelen zich er thuis. Maar een grillworkshop, koken op locatie, bruiloften in de buitenlucht; het behoort allemaal even tot het verleden. “Vanaf maart vorig jaar hebben we helemaal niks meer kunnen doen. Ons hele bedrijf staat stil. Corona heeft een mega impact gehad”, zegt het drietal, nog altijd strijdvaardig.

Nu alles voorzichtig weer open gaat, kijkt de familie vooral vooruit. “Lekker bij elkaar zitten, onder het genot van wat lekkers, dat is waar mensen nu vooral behoefte aan hebben. Wat dat betreft zitten we goed…”

Foto's door Simone van Eerde / Tekst door JorindeSchrijft

Inhoud vrijheidseditie 2021

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: