De mooie vergezichten, de ondergaande zon, even ontsnappen aan de hectiek en je mee laten voeren naar daar waar de wind je brengt. Een vlucht in een luchtballon is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Luchtballonpiloot Piet ter Veen begrijpt die nieuwsgierigheid naar het ongrijpbare, lege luchtruim maar al te goed. Jaarlijks neemt de Hardenberger zo’n kleine tweehonderd inwoners uit de regio mee de lucht in voor die ene onvergetelijke ervaring.
De interesse in de luchtballon begon voor Piet in de jaren negentig toen café Potgieter aan de oude markt adverteerde dat er een heteluchtballon bij de oude Vechtbrug zou opstijgen. Een vrij bijzondere bezienswaardigheid in die tijd. Na drie afgelastingen ging de ballon eindelijk de lucht in terwijl vijfhonderd man publiek toekeek.
“Vijfhonderd mensen voor één ballon. Dat was voor mij wel een trigger”, vertelt de lokale ondernemer die het idee opperde bij de Klepperstadcommissie om een ballonfestival te organiseren in Hardenberg met meerdere ballonnen. Piet regelde het samenroepen, belde ballonvaarders uit het hele land om naar Hardenberg te komen. “Het eerste jaar gingen er zestien ballonnen de lucht in vanaf het Molenplein. Inmiddels is het ballonfestival uitgegroeid tot een driedaagse met internationale deelname. Daarmee is het één van de vijf grootste ballonfestivals van Nederland.”
Vaste piloot Hardenberg ballon
Zich jaarlijks bewegend tussen de ballonnen groeide bij Piet de wens om het varen zelf te leren. Voor de hobby, want zijn DA drogisterij in het centrum van Hardenberg is altijd hoofdzaak geweest. Na de opleiding werd hij vaste piloot van de Hardenberg ballon. “Tien jaar geleden is deze vervangen door de Wildkamp ballon, een grotere ballon die meer passagiers kan meenemen.” Met dertig tot vijfendertig vaarten per jaar, ruimte voor maximaal zes passagiers en altijd de onzekerheid of het weer het varen toelaat, blijft een luchtballonvaart een unieke en exclusieve belevenis. “Vrijwel iedereen zou wel eens een vaart willen maken”, zegt Piet over de aantrekkingskracht van de immense ballon. “Tachtig procent van de passagiers woont in de regio Hardenberg en wil uiteraard graag de eigen omgeving zien en als het even mogelijk is over zijn eigen huis varen. Afhankelijk van de wind stijgen we vaak op bij het voormalige beachvolleybalveld in Baalder of vanaf camping de Klashorst in Diffelen, om vervolgens over Hardenberg te kunnen varen. Sommige passagiers geven er de voorkeur aan om bij hun eigen huis te vertrekken. Dit kan ook, als er voldoende ruimte is.”
Bestemming niet te sturen
Nu blijft de ballon al enige tijd aan de grond. “Door corona mag er niet gevaren worden. De enige ballonnen die je nu ziet zijn trainingsvaarten door wedstrijdpiloten of vaarten om de geldigheid van het brevet te behouden.”
Als het straks weer mag, kan de piloot zijn lijstje met geduldig wachtende passagiers weer bellen. Hij kijkt er naar uit. “Het blijft altijd de vraag waar je terecht komt. Je weet vooraf nooit waar je gaat landen. Je bestemming is niet te sturen en dat is ook het mooie aan de ballonvaart. Het blijft elke keer weer een avontuur.”
Foto's: eigen foto's / Tekst door JorindeSchrijft