Thee verbouwen, het klinkt als een bezigheid die je alleen in een subtropisch klimaat in de bergen ergens in Azië tegenkomt, maar niets is minder waar. Ook dichtbij huis, in onze eigen regio, vind je een echte theeplantage. De familie Somer verbouwt in Rheeze haar eigen Rheezerthee. In elke uitgebalanceerde kop heet water proef je de streek.
Op een prachtige plek in Rheeze met uitzicht over de Vecht, ligt familiebedrijf de SomerWende. De familie Somer verhuisde een aantal jaren geleden van Ommen naar Rheeze. Een nieuwe wending in hun leven, want op deze nieuwe plek konden Henk, Wilma en Natasja hun dromen waarmaken. “We hebben een prachtige plek om te wonen en kunnen doen waar ons hart ligt. Meer heeft een mens niet nodig”, zegt Wilma tevreden.
Bezoekers kunnen aan de Marsweg terecht voor een kop koffie, een creatieve workshop of een high-tea. Ook laat de familie bezoekers op een e-chopper of in een tuk tuk, kano of elektrische boot kennismaken met het mooie Vechtdal. De thee is de meest opvallende tak van het bedrijf. Een grote passie van Wilma. “Onze eigen thee ontwikkelen was mijn grote droom. Na het volgen van de koffie- en thee opleiding ben ik naar Indonesië afgereisd om de theeplantages en theefabrieken met eigen ogen te zien. Dat heeft me geïnspireerd.”
Een echt streekproduct
Geduld, dat heb je vooral nodig om in Nederland een theeplantage te beginnen. Drie jaar duurt het namelijk voordat de eerste plantjes geoogst kunnen worden. Voor Wilma Somer en dochter Natasja is het wachten geen enkel probleem meer, zij hebben wel voor hetere vuren gestaan. De SomerWende is de derde plek in Nederland waar thee wordt verbouwd. Dit kan, omdat de Aziatische plant is veredeld naar Europese normen en zo vorstbestendig is gemaakt. Maar dat geeft geen garanties. “Langdurige droogte, de kleine wintervlinder, een hele strenge winter; het waren spannende jaren waarin we een paar keer hebben gedacht dat het niet meer goed kwam, maar het is ons gelukt!”
De eerste Rheezerthee is een feit. De hele winter deden moeder en dochter erover om de zes smaken Rheezerthee te ontwikkelen. “Elk seizoen heeft een eigen smaak en daarnaast hebben we bessenthee en aspergethee, het neusje van de zalm. Rheezerthee is een echt streekproduct, want elke thee bevat producten uit de regio”, vertelt Natasja. Blik op Brucht, de bessenthee, bevat bessen en bladeren uit de Bessentuin en in de Blik op Diffelen thee proef je gedroogde asperges. “De Vechtdalthee is een lentethee waar de Vechtanjer in is verwerkt. We gebruiken veel eetbare bloemen zoals de vlierbloesem en de goudsbloem.”
Nog even wachten
Duizend planten telt de plantage en in de zomer kan er weer geoogst. De maand juli staat in het teken van plukken, waarna de bladeren en de toevoegingen, worden gedroogd. Wie thuis de Rheezerthee wil serveren, zal nog even geduld moeten hebben. “In 2022 kunnen theedrinkers het op kleine schaal in de regio vinden. Dan zijn de blikken klaar en hebben we voldoende voorraad.”
Wie niet langer kan wachten, kan het vanaf juli de rondleiding over de theeplantage boeken, inclusief een kopje échte Rheezerthee.
Lees meer op
www.somerwende.nl
De vier kippen bleken dé oplossing tegen de vreetgrage wormen.
Voor het maken van thee pluk je alleen ‘two leaves and a bud’, de uitloper en de eerste twee bladeren.
Foto's door Simone van Eerde / Tekst door Jorinde Schrijft