Blogopmaak

Rietdekker Luuk Bosch

Hardenberg, mei 2022
Rieten daken: idyllisch en energiebesparend

Authentiek, energiezuinig, luxe en landelijk; een rietgedekte woning is momenteel erg in trek. Rietdekker Luuk Bosch weet er alles van. Dagelijks zit hij op grote hoogte om woningen of schuren te voorzien van een passend kapsel. De vraag naar het natuurproduct blijft maar toenemen en dat maakt dat het oude ambacht dat Luuk uitoefent nog altijd springlevend is.


Zestien jaar was Luuk toen hij als beginnend rietdekker het dak op ging. Het rietdekkersvak was hem niet vreemd. “Mijn broer was rietdekker. Ik leerde het in de praktijk.” Hij rolde er in en inmiddels staat hij al meer dan veertig jaar op het dak. “Het verveelt me nog altijd niet. Rietdekken blijft mooi werk en je bent altijd buiten.” De pareltjes van huizen die hij bedekt heeft in de regio maken wel een beetje trots in hem los. De nuchtere rietdekker uit Bruchterveld vindt het allemaal niet zo bijzonder wat hij doet. “Eigenlijk kan iedereen het leren en als je het spelletje eenmaal kent, dan kun je ook voor jezelf beginnen”, vat Luuk (59) zijn loopbaan kort samen. Zelf startte hij op zijn 23
e als eigen baas, waarvoor hij later wel zijn vakdiploma haalde.


Toch kan niet iedereen de ladder op en moet een goede rietdekker de nodige vaardigheden en eigenschappen in huis hebben. “Het is fysiek werk, dus je moet wel fit en sterk zijn en niet te zwaar”, begint Luuk. “Je lijf staat de hele dag in een niet-natuurlijke, kromme houding. Verder zou een beetje timmerinzicht en kijk op de bouw van een woning wel heel handig zijn. En, je moet als rietdekker natuurlijk geen hoogtevrees hebben.”

Ondanks zijn eenmanszaak zonder personeel, staat Luuk er nooit alleen voor. “We werken als rietdekkers veel samen. Alleen is er geen beginnen aan”, zegt hij, terwijl hij met rietdekker Sander Kleinjan een schuur in Bergentheim dekt. De schuur doen ze met z’n tweeën, een gemiddelde woning met vier man. “Dan zijn we er nog zo’n anderhalf tot twee weken zoet mee.”

Energiezuinig

Woningen, schuren, hele vakantieparken; rieten daken zijn een heuse trend. “Het toont mooi, het ziet er gezellig en idyllisch uit. Dat is wat mensen willen”, zegt Luuk.

Niet alleen de natuurlijke look, maar ook een actueel thema als energiezuinig en milieubewust leven doen mensen kiezen voor riet. “Wanneer we riet dekken in combinatie met isolatiefolie en een schroefsysteem is het een energiezuinige oplossing. Door de holle stengel isoleert riet heel goed. Daar heb je een hoop profijt van, want ‘s zomers is het koel en ‘s winters warm.”


Een rieten dak vergt wel de nodige onderhoud. “Bij elke woning waar we riet dekken, komen we terug. Om het riet te checken op schade of slijtage en om het mos en alg eraf te halen.”

De grote vraag naar rieten daken is ook duidelijk merkbaar in Luuks agenda. “Voor volgend jaar heb ik alweer bijna 3000 meter rieten daken op de planning staan. Het rietdekken dat lukt wel, maar die planning die er bij komt kijken, dat is nog het moeilijkste.”


Voor riet zijn de rietdekkers aangewezen op het buitenland. “Het merendeel komt uit China, maar we werken ook met riet uit Oostenrijk of Tsjechië. In Nederland is te weinig riet om aan de vraag te kunnen voldoen. Als gevolg van corona en dure containers is het ook vanuit China momenteel lastig om aan voldoende riet te komen.”

Tekst JorindeSchrijft / Foto's door Simone van Eerde

Inhoud Weer editie 2022

#RegioHardenberg Magazine

29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov, 2022
Hardenberg, november 2022
19 mei, 2022
Hardenberg, mei 2022
Meer posts
Share by: