Blogopmaak

Recept dadeltaart

Hardenberg, november 2021
Dadeltaart, een zoete en verantwoorde traktatie

Samen een taartje eten. Je zou wel willen, maar soms gaat het niet. Met dit recept maak je zelf een heerlijke taart die groot genoeg is om te delen. Zo ben je toch een beetje samen! Aan wie geef jij de andere helft?


Voor een heerlijk zoete en huisgemaakte lekkernij móet je even stoppen bij de Rheezerkamer op de Brink in Rheeze. De dadeltaart, gemaakt door eigenaresse Astrid Fidder, is een favoriet van menig wandelaar. Ook wanneer je voor een high tea de Rheezerkamer bezoekt, kun je deze heerlijke dadeltaart zomaar tegenkomen. 


“Juist in de winter kiezen we voor zuidvruchten. Ze hebben immers fijne antioxidanten, weinig vetten en bevat veel vezels vitamine B en mineralen. Zo wordt deze lekkere, zoete taart een verantwoorde traktatie. Die overigens ook prima vegan te maken is”, zegt Astrid. Moeilijk om te maken is het helemaal niet. “Je kan er leuk mee variëren. Zo heb je altijd weer nét een ander taartje. Voor een bijzondere touch is dit dadeltaartje gemaakt met zelfgemaakte gekonfijte sinaasappel. De taart is heerlijk in combinatie met frisse vlierbessap, maar natuurlijk ook met een goede kop koffie of thee. Geniet ervan!”

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 200 g dadels
  • 200 g gedroogde vijgen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 200 g volkorenkoekjes
  • 1  ingelegde sinaasappel 
  • 250 g roomboter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 1  ei
  • 50  rozijnen
  • 200 g kokosrasp


Bereiding

Vet een schaal in of gebruik en bakblik en of bekleed met bakpapier zodat de taart later makkelijker lost.

Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Verwijder het harde steeltje van de gedroogde vijgen en halveer de vijgen. Snijd de gedroogde abrikozen in blokjes.

Breek de volkorenkoekjes in grove stukken. Snijd de schil van de ingelegde sinaasappel in dunne reepjes. Smelt de boter en voeg de suiker en schil van de ingelegde sinaasappel toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.

Klop het ei los in een kommetje en voeg al roerend het ei toe aan het botermengsel. Roer door tot je een gladde saus hebt.


Voeg de dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen toe en verwarm het geheel even. Voeg vervolgens de koekjes en de helft van de kokosrasp toe en meng alles goed door elkaar.

Strooi van de overgebleven geraspte kokos de helft in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schenk het dadelmengsel in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de laatste gedeelte van de geraspte kokos over de taart en laat circa 2 uur afkoelen en steviger worden in de koelkast.

Keer de taart om en snijd in gewenste stukken.


Smullen maar!

Tekst JorindeSchrijft / Foto's door Simone van Eerde

Inhoud Samen editie 2021

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: