‘Eigenlijk is koken als het heelal. Het is oneindig. Net als de natuur’. Het is de filosofie van de topkok en natuurwildplukker Daniël Poolman, eigenaar van Proefkamer Het Reestdal. Begin maart opende hij zijn nieuwe kookatelier aan de Julianastraat in Dedemsvaart. Een uniek concept in de wijde regio.
Wie op zoek is naar een ware beleving, kan bij de Proefkamer terecht voor een heuse dorpssafari. Op pad met Daniël, op ontdekkingstocht in het dorp naar alles wat groeit, bloeit en eetbaar is. De mens een stukje dichter bij de natuur brengen, dat is zijn missie. Eropuit trekken, experimenteren, onderzoeken en zijn kennis delen. Samen aan de slag gaan en van niets iets maken.
‘Hier ga ik niet meer weg’
Hij zette de Proefkamer op camping Het Reestdal op de kaart als exclusief kleinschalig restaurant. Totdat de plek niet langer voldeed en hij op zoek ging naar een andere locatie. In coronatijd kwam hij tot een belangrijk besef. Hij wilde zich niet langer vastleggen. De vrijheid die hij ervoer tijdens zijn foodwalks en koken op locatie smaakte naar meer. ‘Onafhankelijk zijn. Dat was mijn grootste wens. Mijn eigen leven regisseren, zelf mijn tijd indelen, de deur achter me dichttrekken als ik dat wil. Dat kan nu. Dit is mijn eigen ruimte. Hier ga ik niet meer weg.’
Het klinkt stellig. Daniël knikt bevestigend. ‘Dit hier heeft bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb alle hulp die ik maar kon wensen gehad van vrienden en kennissen. Maar sommige dingen kun je echt niet zelf en moet je uitbesteden. Het is veel mooier geworden dan we hadden gehoopt. Dat heeft alleen wel een prijskaartje. Ik hoop dan ook echt dat ik hier een mooi verdienmodel van kan maken.’
‘Mijn droom waarmaken’
Voor Daniël is het nu erop of eronder. ‘Ik maak me wel zorgen over alles wat er nu in de wereld gebeurt. Wat als blijkt dat we straks in een economische crisis belanden. Ik heb altijd geld opzij gelegd en had een hele mooie buffer. In coronatijd heb ik mijn eigen broek opgehouden. Met deze grootscheepse verbouwing is de bodem nu wel in zicht. Ik wil dan ook echt aan de slag. Mijn droom waarmaken. En geld verdienen.’
Het kookatelier ligt verscholen achter de winkelpanden in Dedemsvaart. Voor Daniël is een zichtlocatie minder belangrijk, omdat hij alleen kookt op afspraak. Het was zelfs liefde op het eerste gezicht, toen hij de ruimte voor het eerst zag. ‘Dit hier is een perfecte locatie. Proefkamer Het Reestdal is allesomvattend en het kookatelier is het moederschip.’
Natuur bepaalt menu
In de kookstudio is ruimte voor maximaal dertig gasten. Daniël is het centrale middelpunt. Wie komt eten, kan met eigen ogen zien hoe de Dedemsvaartse kok niet alleen een ster is in koken, maar ook in het verdelen van zijn aandacht zonder de focus te verliezen. Life cooking, een walking diner, een foodwalk, het maakt allemaal onderdeel uit van het concept. Daniël heeft een heel scala aan activiteiten waaruit zijn toekomstige klanten kunnen kiezen. De inspiratie in zijn brein is onuitputtelijk, zijn ideeën eindeloos. Eigenlijk staat maar één ding echt vast. De natuur bepaalt altijd het menu.
Kracht van de natuur
Wie gaat proeven bij het atelier krijgt hoe dan ook een gezonde maaltijd voorgeschoteld. ‘Ik geloof heilig in de kracht van de natuur’, verklaart Daniël. ‘In de geneeskracht, maar zeker ook in de voedzaamheid ervan. Daar moeten we naar terug. Naar het eten dat voedt in plaats van vult. Dat is tegelijkertijd ook mijn stip op de horizon. Circulair koken met alleen maar ingrediënten uit de natuur en de omgeving. Waarbij de extra voedingsstoffen en de compositie het verschil maken.’
Tekst Ada Kerkdijk / Foto's door Simone van Eerde (laatste foto privé archief)