Blogopmaak

de Ydenhoeve

Hardenberg, maart 2022
Voedsel rechtstreeks van de boer is in trek

Het aantal mensen dat het eten niet klakkeloos in de supermarkt koopt, neemt toe. Net als het aantal mensen dat wil zien waar het vlees op hun bord vandaan komt en het aantal mensen dat de groenten het liefst rechtstreeks uit de grond haalt. De Ydenhoeve in Collendoorn is zo’n plek, waar de varkens nieuwsgierig toekijken terwijl jij je maaltijd samenstelt in de boerderijwinkel of straks op het land.


Waar zie je ze nog buiten lopen? Rondom boerderijwinkel en beleefboerderij De Ydenhoeve lopen tientallen varkens in allerlei maten. Ze wroeten in de grond, rollen in de modder en wachten tot de boer ze trakteert op suikerbieten. Ze ogen schattig en doen geen vlieg kwaad. Als het goed weer is, komen er dan ook dagelijks ouders met kinderen om met de varkens te knuffelen of de kleine biggetjes te bewonderen. Naast een kroel haal je er ook verse groenten, fruit en vlees. Vlees waarvan je weet waar het vandaan komt: uit die weide achter de boerderij.


‘Beter leven 15 plus’ noemt Roel te Velde het. Samen met zijn jeugdvriend Gert van den Poll startte hij een paar jaar geleden de boerderijwinkel. Aanleiding was een kleinschalig experiment waarbij ze merkten dat de behoefte aan eerlijk vlees en de smaak die daarbij hoorde erg werd gewaardeerd. “Dat zette ons aan het denken. Bovendien konden wij met het houden en fokken van deze varkens ook iets goeds doen voor de populatie. De Bonte Bentheimer wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Vroeger scharrelde het beest rond op de boerderij, maar deze soort is niet geschikt voor de intensieve veehouderij. Daarom is het dier de laatste jaren links laten liggen met als gevolg dat er nog maar weinig van over zijn.”


De varkens op De Ydenhoeve leven buiten, leven langer en zijn veel vrijer dan veel andere varkens. Handelaar Roel en boer Gert fokken ermee en verkopen ze. De ene gaat naar een kinderboerderij, een ander naar de slacht. Het vlees komt weer terug naar de boerderijwinkel, waar ze de vraag naar het smaakvolle varkensvlees amper aankunnen. Roel: “Het is de beleving, je kunt het vlees zien. Bovendien is bij de boer je maaltijd kopen steeds meer in trek.”

Moestuinproject

Vanaf komend voorjaar kunnen mensen hun verse groenten en kruiden ook zelf uit de grond halen bij De Ydenhoeve. De boerderij doet mee aan het wereldwijde moestuinproject CSA. Dit staat voor Community Supported Agriculture, oftewel gemeenschapslandbouw. Het initiatief is vooral in het westen enorm populair. “Mensen uit de buurt kunnen hun groenteaandeel kopen. Zij kunnen dan zo’n dertig tot vierendertig weken, afhankelijk van het weer, zelf oogsten. Elke woensdag krijgen mensen bericht over wat er dat weekend geoogst kan worden”, vertelt Gert. ”Je mag komen halen wat je nodig hebt voor je gezin, naar alle redelijkheid.” De moestuin, die door een zorginstelling gerund zal worden, moet nog aangeplant worden, maar is nu al in trek. “De eerste mensen hebben zich inmiddels ingeschreven. Eten uit de moestuin is om verschillende redenen leuk. Het is onbespoten, lekker vers van het land en je eet gevarieerder, want je eet met de seizoenen mee. Bovendien vinden veel ouders het waardevol om hun kinderen te leren waar de groentes nou echt vandaan komen.”

Tekst JorindeSchrijft  / Foto's door Simone van Eerde

Inhoud Bewust editie 2022

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: