Blogopmaak

De Woage

Hardenberg, januari 2020
De Woage, stijlvol restaurant met knipoog naar verleden

Een restaurant met een eigen stijl, maar met respect voor het verleden. Zo kun je De Woage in Gramsbergen volgens de nieuwe eigenaren Jelle Jansen en Corine Kleine het beste omschrijven. Het horecastel hoopt van Meiboomplein 1 een vertrouwde plek te kunnen maken waar gasten culinair verrast worden en op hun gemak kunnen naborrelen. 

Ze leerden elkaar kennen op de werkvloer van restaurant De Groene Lantaarn. Hier leerden zij niet alleen de kneepjes van het vak, maar ontdekten zij ook de liefde voor hun vak. “Na negen jaar waren we er vergroeid mee. Ik hield van koken, maar bij De Groene Lantaarn is het gegroeid tot wat het nu is. Van een baantje werd het een leven”, vertelt chef-kok Jelle, die eerder bij de Rheezerbelten en het Klepperhuus in Hardenberg in de keuken stond als beginnend kok.

Ook voor gastvrouw Corine, wiens roots in Hoogeveen liggen, was het tweesterrenrestaurant in Zuidwolde een steengoede leerschool. “Maar geleidelijk creëerden we onze eigen droom. In 2018 vonden we het tijd en hebben we onze banen opgezegd. We waren toe aan wat nieuws. Al snel kwam de Olde Woage op ons pad.”

Voordat ze in mei 2019 de zaak overnamen, draaiden Jelle en Corine een half jaar mee met de vorige eigenaren. “Een waardevolle tijd, want zo konden we de omgeving goed leren kennen. We ontdekten een hele andere manier van werken. Dat was voor ons verfrissend om te zien. Uiteindelijk hebben we een tussenweg gevonden”, aldus de twee, die ook hun privéleven hebben verplaatst naar Gramsbergen en inmiddels boven de zaak wonen.  

Respect voor het verleden 
Het interieur kreeg een likje verf en de rechthoekige tafels werden vervangen door ronde. Beetje bij beetje werd De Woage de eigentijdse hotspot die Jelle en Corine voor ogen hadden. Een stijlvol restaurant met een duidelijke knipoog naar het verleden. Op de tafels doen decenniaoude limonadeflesjes van het toenmalige café dienst als bloemenvaasjes en de woage, de weegschaal, is overduidelijk aanwezig. “Een woage is een weegschaal voor vee. Het wegen gebeurde vroeger hier tegenover, waarna de boeren hierheen kwamen voor een borreltje”, legt het stel uit. De anekdotes zijn gemakkelijk op te halen want de eerste uitbater Kamphuis is schoonfamilie van Jelles broer. “Zo blijft alles toch dichtbij en is het voor ons ook mogelijk om de geschiedenis terug te halen.”

Ambacht
Steeds meer mensen weten De Woage te vinden en de geluiden zijn goed. Klassieke gerechten zijn door Jelle in een verrassend jasje gestoken en zowel voor de nieuwsgierige als de gereserveerde gast is er voldoende keuze op de kaart. De chef-kok wil met zijn ambachtelijk keuken een verschil maken. “Het is een tijdrovende, maar heel bewuste keuze. Van brood, saus, ijs tot iets bij de koffie, wij maken alles zelf.” Jelle hoopt in zijn eigen zaak jonge mensen op te leiden. “Hier bij De Woage moet je de ambacht nog kunnen leren.”
Fotografie Simone van Eerde
Inhoud Wintereditie 2020

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: