Blogopmaak

Circulair bouwen

Hardenberg, maart 2022
Dijkhuis biedt toegevoegde waarde aan circulair bouwen
‘Wij bouwen gezond van binnen en buiten’

Opdrachten buiten een straal van 50 kilometer vanaf Hardenberg neemt hij niet aan vanwege de uitstoot van gassen en hij kiest heel zorgvuldig de materialen om gezond te kunnen bouwen voor mens en milieu. Heel bewust. Zijn missie is diezelfde bewustwording te creëren bij grote bedrijven. Eberhard Dijkhuis van het gelijknamige bouwbedrijf Dijkhuis Bouwteam van Waarde ziet zichzelf als pionier en doet niets liever dan het overdragen van zijn kennis. Zendingswerk noemt hij het. Het woord verkondigen onder de leveranciers.


Terwijl vroeger, toen hij klein was, de meeste jongetjes in zijn klas brandweerman wilden worden, wist Eberhard uit Hardenberg een ding heel erg zeker. Hij wilde als aannemer en als derde generatie in de voetsporen treden van zijn opa en van zijn vader. Hij ging zelfs nog een stap verder. Want van het traditionele werk alleen werd hij niet gelukkig. Nee, hij wilde vanuit zijn kennis nieuwe mogelijkheden onderzoeken en ontwikkelen en koos daarom voor een hele nieuwe strategie. Gezond en duurzaam bouwen voor mens en milieu. Hij volgde alle benodigde opleidingen en maakte zich de expertise die hoort bij gezond bouwen met natuurlijke materialen eigen.


Voorbeeld

Meer dan een decennium geleden, toen het duurzaam bouwen steeds meer onder de aandacht kwam, greep hij zijn kans. De recessie, die in 2013 volgde, was weliswaar een lastige tijd, maar bood de bevlogen ondernemer ook de kans om met een kleiner team het bedrijf volgens de nieuwe ingeslagen weg, opnieuw op te bouwen. Inmiddels heeft hij enkel nog ecologische bouwers in dienst, echte vaklieden, werkt hij gestaag aan zijn missie en is hij een voorbeeld voor veel andere bedrijven.


Dijkhuis speelt in op een behoefte, die langzaam maar zeker aan de oppervlakte komt. ‘Steeds meer mensen worden zich bewust van ongezonde keuzes. Dat is begonnen met ecologische voeding en die trend zet zich door in de bouw’, legt hij uit.

Bewust

Zijn klanten zijn mensen die op eigen initiatief duurzaam willen bouwen. ‘Omdat ze het belangrijk vinden voor hun eigen gezondheid en voor het milieu en omdat ze niet willen dat ons nageslacht de wrange vruchten moeten plukken van onze manier van leven. Verander de wereld en begin bij jezelf. Dat is hun motto. ‘Vaak zijn dit mensen die ook op andere vlakken al bewust bezig zijn met gezondheid en milieu.


Toegevoegde waarde

Het groene aannemersbedrijf is uniek in de regio. Op de duizenden aannemers die Nederland rijk is, is er volgens Eberhard maar een handjevol dat zich bezighoudt met bouwbiologisch en -ecologisch bouwen. Hij vindt het belangrijk om van toegevoegde waarde te zijn, iets betekenen voor deze wereld die langzaam steeds meer vervuilt. Niet voor niets richtte hij het Volhoudbaarheid centrum Hibertad op, waar hij zijn verhaal verder vertelt aan ondernemers en organisaties die hun kennis willen verrijken op het gebied van gezond, duurzaam en houdbaar bouwen. In de hoop dat anderen zijn ideeën overnemen.

Gezonde materialen

Hoewel de de overheid over een aantal jaren verplicht zijn om circulair te bouwen, is er wel een verschil in opvatting. ‘Wij bouwen gezond van binnen en van buiten. Houtbouw. Maar dat niet alleen. We bouwen zoveel mogelijk met gezonde materialen. Dat vinden we belangrijk voor onze klanten, voor hun leefklimaat, maar evengoed voor ons personeel. Daarmee maken we het verschil. Zo ver zijn ze hier in de regio nog niet, helaas. ‘Soms voel ik me de profeet, die in zijn eigen land niet wordt gewaardeerd’, lacht hij.


Eberhard erkent dat het lastige materie is waar nog veel over te ontdekken valt. ‘Neem nou het isolatiemateriaal voor een woning. Iedereen roept er van alles over, welk soort het milieuvriendelijkst is of het duurzaamst. Met als gevolg dat de klant door de bomen het bos niet meer ziet. En geloof me, het is ook een heel complex verhaal. Van een heleboel materialen weten we het gewoon ook nog niet. Wij doen daar onderzoek naar en helpen vervolgens onze klanten de beste keuze te maken.’


Liever pionieren

Het Duitse bedrijf BauFritz is zijn grote voorbeeld. ‘Vergeleken met dat bedrijf hebben we nog heel veel te winnen. Ik heb niet de ambitie om zo groot te worden, maar heb wel veel bewondering voor het bedrijf. Ik ben zelf liever de kleine koploper die dingen uitprobeert. Ik deel mijn kennis en expertise graag en ik zoek de samenwerking met grote bedrijven. Ik blijf liever pionieren.’

Twee bewoners aan het woord over hun gezond gebouwde woning.


‘Het wordt echt een manier van leven’

‘Het is heerlijk wonen’, zegt Anny Hoftijser. Zij is een van bewoners van de Marslanden, die heel bewust heeft gekozen voor gezond bouwen. Zij en haar man kwamen op een zekere dag met Eberhard Dijkhuis aan de praat en waren onder de indruk van zijn bevlogenheid. ‘Zijn concept beviel ons en het is bovendien een heel fijn bedrijf, dat op alle fronten met ons mee heeft gedacht’, vertelt Anny enthousiast.


Ze is erg in haar nopjes met haar nieuwe stek. ‘Ons huis is energieneutraal gebouwd, bestaat uit houtbouw en is circulair. Nagenoeg alle materialen kunnen worden hergebruikt.’


Voor Anny en haar man lag het voor de hand om te kiezen voor duurzaam en gezond bouwen. ‘Wij vinden dat je het vandaag de dag bijna niet meer kunt maken om daar met de kennis van nu geen aandacht aan te besteden’, benadrukt de Hardenbergse. Ook bij de inrichting heeft ze gekozen voor duurzame materialen en heeft ze bewust lokaal gekocht om te besparen op de uitstoot van brandstof. ‘We hebben altijd al waarde gehecht aan een gezonde leefstijl. Doordat we nu ook een gezond huis met een gezond leefklimaat hebben, wordt het echt een manier van leven.’


Terug naar de oorsprong en uniek in Nederland

Voor Jan Henk Timmerman voelt het concept gezond bouwen een beetje als nostalgie. Zijn woning in de Marshoogte is nagenoeg klaar. ‘Alsof we teruggaan in de tijd, naar de oorsprong, toen we nog onze eigen groenten verbouwden en we veel meer zelfvoorzienend waren.’


Net als Anny is hij nog elke keer onder de indruk van het binnenklimaat van de woning. ‘Het is zo’n andere atmosfeer. Ook de bouwvakkers valt het steeds weer op hoe groot het verschil is vergeleken met traditionele bouw.’


Jan Henk is beroepsmatig altijd bezig geweest met duurzaamheid. ‘Ik wilde graag dat het laatste huis dat we zouden gaan bouwen duurzaam zou zijn. Liefst circulair. Samen met Dijkhuis hebben we daar alles aan gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van natuurlijk isolatiemateriaal dat vocht reguleert. Damp-open. De damp kan alleen maar het huis uit en dat zorgt voor een comfortabel leefklimaat. We hebben daarnaast veel gebruikt constructiehout toegepast. Het hele huis is als houtskeletbouw gebouwd, waardoor je een enorme CO2 opslag hebt.


In de stenen muur van het nieuwe huis van het echtpaar is geen cement toegepast. We hebben stenen gestapeld en met stalen strippen aan elkaar bevestigd. De stenen kunnen worden hergebruikt. Voor zover ik weet zijn wij hierin uniek in Nederland’, zegt Henk Jan met gepaste trots. Vanaf 1 april gaat hij samen met zijn vrouw volop genieten van het gezonde wonen.



Tekst Ada Kerkdijk / Foto's door Simone van Eerde

Inhoud Bewust editie 2022

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: