Een vrije dag en zomerse temperaturen; tijd voor een barbecue! Je gezelligste vrienden zijn uitgenodigd, het bier en de wijn staan koud en je hebt speciaal voor deze veelbelovende zomer een kolenbarbecue aangeschaft. Dat moet goedkomen! Toch? Met de volgende tips wordt het een zomer vol geslaagde barbecuefeestjes!
Kijk omhoog
Voordat je de barbecue in vuur en vlam zet, is het handig eerst even naar de lucht te kijken. Want niets is wisselvalliger dan het Nederlandse weer. Hoe jammer is het als de tafel net feestelijk gedekt is en een flinke regenbui roet in het eten gooit. De weerapps bekijken kan natuurlijk ook, maar een blik omhoog is nog altijd betrouwbaarder.
Geduld
De meeste Nederlanders barbecueën graag snel en veel, maar barbecueën op een kolenbarbecue vraagt geduld. Gebruik vooral geen wasbenzine of spiritus om de barbecue aan te steken, maar maak gebruik van een firestarter of aanmaakblokjes. Geen aanmaakblokjes in huis? Leg wat tortillachips tussen de kolen, ze zorgen dat de kolen snel zullen gloeien.
In tweeën
Gooi de barbecue niet helemaal vol met kolen, maar maak twee zones. Als het vlees te hard gaat, kun je dit wat zachter laten garen aan de kant zonder kolen.
Niet te snel
Wacht tot de vlammen verdwenen zijn en tot de kolen een grijswitte kleur hebben. Dan pas kun je beginnen. Als je het vlees op een te hete grill bakt, verbrandt de buitenkant en wordt de binnenkant niet gaar. Begin dus op tijd met de voorbereidingen, want ook je gasten worden hongerig. Voor je het weet heeft iedereen zich vol gegeten met stokbrood, salades en watermeloen en blijft jouw met zorg gegrilde vlees onaangeroerd.
En nog een beetje geduld…
Als je dan eindelijk je vlees op de barbecue kunt leggen, geef het dan even de tijd. Als je het vlees te vroeg van de bbq haalt, zal je buik later op de avond zeker gaan protesteren. Rundvlees kun je best rood eten. Varkensvlees mag heel lichtroze zijn. Kippenvlees kun je pas eten als het helemaal wit is.
Niet prikken!
Ga niet prikken in het vlees. Door de gaatjes in het vlees zullen de sappen eruit lopen waardoor het vlees droog wordt. Voor het omdraaien van het vlees kun je het beste een vleestang gebruiken of een spatel.
Slow cooking
Sta jij het liefst de hele dag achter de grill? Jouw kolenbarbecue met deksel leent zich perfect voor slow cooking. In plaats van een batterij aan worstjes, speklappen en hamburgers gooi je één groot stuk vlees op de grill waar je met elkaar heerlijk van kunt genieten. Vraag de slager eens om bavette of picanha of maak zelf pulled pork.
Houd het koel
Eenmaal buiten heb je geen zin om continu heen en weer te lopen, maar het rauwe vlees buiten laten liggen tot het op de grill kan, is niet zo’n goed idee. Bacteriën kunnen in korte tijd het vlees bederven. Haal steeds kleine porties uit de koelkast of plaats een koelkastje of de koelbox in je tuin.
Tekst JorindeSchrijft / Foto's stockbeeld