Blogopmaak

Reestdalrund

Hardenberg, oktober 2020
Boer André Woertink is wild van zijn koeien

Reestdalrund: eerlijk, transparant en puur natuur

Het is hem met de paplepel ingegoten, de veehouderij. Of zoals hij het zelf zegt: “Het zit gewoon in mijn dna.” André Woertink runde samen met zijn vader al een melkveehouderij toen hij twaalf jaar geleden in België oog in oog kwam te staan met de Maine Anjou. Een prachtig Frans ras met eigenschappen die precies passen bij zijn visie op natuurlijke veehouderij. Hij was op slag verliefd, haalde de Anjou koe naar Balkbrug en zie daar, Reestdalrund was geboren.

Reestdal Rund

“Dit is toch het allermooist wat er is?” André lacht en wijst naar de kudde grazende koeien even verderop in het land. De kalfjes lopen dichtbij hun moeders, een enkeling komt nieuwsgierig wat dichterbij. De stier van de kudde houdt het tafereel nauwlettend in de gaten. “Mooi hè, ze komen gewoon naar je toe. Er is geen enkel ander ras wat dat doet. Zo rustig en braaf. Als je dit ras gewend bent, wil je nooit meer iets anders. Je wordt gewoon blij van die beesten.”

Met zo’n tweehonderd hectare land ter beschikking hebben de kleine kuddes heel wat bewegingsvrijheid. Grazen tot zover het oog reikt, op een stuk land waar kunstmest en bestrijdingsmiddelen uit den boze zijn. En dat proef je terug op je bord!

Transparant
Wild zijn van koeien. Dan houd je geen vee, dan hóud je van je vee. Het hele proces van geboren worden in het landschap tot aankomen bij de slachterij heeft Reestdalrund dan ook in eigen hand. “Het welzijn van de dieren staat absoluut voorop”, zegt André stellig. “Dat betekent dat wij ze zelf in kleine aantallen vervoeren naar de slachterij.” De slachterij met een zelfde visie vonden ze dichtbij huis in Hoff. Vanuit daar belevert Reestdalrund met een lokaal vervoersbedrijf het (h)eerlijke vlees naar restaurants, kleine horeca en bio-winkels in onder meer Maastricht en Amsterdam. “Met zo min mogelijk schakels houd je het eerlijk en transparant voor de klant.”


Back to basic
Ondanks dat Nederland steeds minder vlees eet, denkt André niet dat de vleesconsumptie ooit helemaal zal verdwijnen. “We hebben toen we net begonnen flink moeten strijden om ons product op de markt te kunnen brengen. Nu is het net andersom. Mensen willen, als ze dan toch vlees eten, steeds vaker puur natuur. Back to basic, zeg maar. Weten dat je biefstuk of hamburger een goed leven heeft gehad.”

Inhoud Herfst editie 2020

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: