Blogopmaak

Jannie Harmsen

Hardenberg, oktober 2020
“Het is zóveel lekkerder dan uit de winkel”

“Hé hutspot!”, zegt Jannie Harmsen enthousiast als ze een paar stevige wortels uit de grond trekt. Met een bak vol kleurige groenten voor de soep duikt ze niet veel later haar keuken in. De moestuin heeft voor dit jaar zijn beste tijd gehad. Bloemen zijn bijna uitgebloeid en het merendeel van de groente en het fruit is geoogst, maar het plezier van de moestuin gaat voor Jannie ook in de herfst en winter onverminderd door. 

Dat Jannie dol op haar moestuin is, zie je terug in haar huis en tuin. Kleurrijke bloemen op tafel, kruiden die hangen te drogen, pompoenen in de tuin en op de keukentafel liggen de laatste snijbonen, appels en peren te wachten tot ze onder het mes gaan. Jannie eet niet alleen het hele jaar uit haar moestuin, de tuin houdt haar ook het hele jaar bezig. “In de herfst haal ik de aardbeien en bessen uit de vriezer om aardbeienjam en bessensap te maken. Ik droog appels en maak kweeperengelei.” Als de soepgroenten in de diepvries liggen, de courgetten zijn ingemaakt en alles dan echt in potten zit, kijkt Jannie alweer voorzichtig uit naar het voorjaar. “In december kan ik alweer verlekkerd door de zaadgidsen bladeren. Op zoek naar leuke, nieuwe bloemen en gewassen voor het nieuwe seizoen”, lacht Jannie.  

Haar lust en haar leven

Jannies moestuin is haar lust en haar leven. Al vijftien jaar geniet ze van haar tuintje op steenworp afstand van haar huis in Heemse. Heel wat uren brengt ze door in de 160 vierkante meter zwarte grond die vol staat met groente, fruit en bloemen. Er is plek voor de gewone rode biet, dahlia en aardbei, maar ze houdt ervan om ook niet-alledaagse groenten te verbouwen zoals melde, groenlof en palmkool.

Het is natuurlijk veel te veel voor haar alleen, maar familie, vrienden en buren eten met genoegen mee uit haar tuin. “Wat dan nog niet op komt, krijgt een plekje in het kraampje in mijn voortuin. Wijkbewoners maak ik zo ook blij met echte, verse groenten of fruit. Het is allemaal zó veel lekkerder dan uit de winkel.”


Vers en onbespoten

Vers en onbespoten, dat staat voor Jannie voorop bij de verzorging van haar groenten. “Ik bespuit niets, alles is puur natuur. Ik vind het prettig dat ik weet wat er in zit en vooral wat er níet in zit”, zegt Jannie. “Natuurlijk baal ik ook wel eens dat de paksoi helemaal weggevreten is door de slakken of dat de vogels aan de appels hebben gepikt, maar dat moet je incalculeren. Dat hoort erbij.”

Eten rechtstreeks uit de grond, ontspanning, beweging, sociale contacten; moestuinieren heeft vele bijkomstigheden voor Jannie, die soms een complete dag in haar moestuin te vinden is. “Tussen het werk door praat ik wat met buren en toevallige voorbijgangers. Onder de kweeperenboom in de schaduw eet ik mijn broodje met een kop meegebrachte koffie. Dat is voor mij puur genieten.”

Inhoud Herfst editie 2020

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: