Blogopmaak

Kaasmakerij Boerendijkkaas

Hardenberg, juli 2019

Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten. Deze ondernemers met een bijzonder ontwikkelde smaak kiezen vol overgave voor het ambacht. Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.

Kleine kaasfabriek maakt naam in de regio 

Ze maakt nog geen vier jaar kaas, maar de eerste landelijke prijs is al binnen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Boerendijk Kaas uit Bergentheim begint in de regio steeds meer naam te maken. Henriette van Veldhuisen is het gezicht achter ‘de kleine kaasfabriek’. 

Samen met haar man Tom runt Henriette al jaren zorgboerderij Schottinkslag. Op hun grote woonboerderij aan de Boerendijk vangen ze kinderen op die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. De zorg voor de kinderen staat bij Henriette op één. Haar agrarische achtergrond en de liefde voor het boerenleven wakkerden ook het verlangen aan om zelf kaas te maken. “Het spookte jaren door mijn hoofd. Toen er ruimte kwam op het erf ben ik er voor gegaan”, vertelt Henriette, die goede hulp heeft aan de kinderen. “Ze helpen met coaten, etiketten, wegen, wegbrengen en de kazen keren elke dag; de kaasmakerij past heel mooi in het plaatje.”

Ambachtelijk

Elke dinsdag en donderdag haalt Henriette zeshonderd liter melk bij de buurman met een melkveebedrijf en gaat ze aan de slag. Ze maakt een verscheidenheid aan kazen: klein, groot, naturel en met kruiden. De kleine ambachtelijke kaasmakerij vraagt veel van Henriettes tijd. “De klok is heel belangrijk geworden én de hygiëne. Alles moet verschrikkelijk schoon.” 

De regio Hardenberg kende nog geen kaasmakerij. Een mooie bijkomstigheid voor Henriette wiens Boerendijk Kaas inmiddels op verschillende verkooppunten in de omgeving te vinden is. Ook haar winkeltje aan huis wordt gevonden. “Soms is de vraag te groot. Ik zeg niet graag nee, maar soms kan ik niet anders. De prioriteit ligt hier bij de kinderen, dan pas komt de kaas.”

Eerste prijs
Henriette zoekt altijd naar nieuwe smaken. Met haar bijzondere kruidenkazen weet ze zich te onderscheiden. “Het is een kwestie van proberen. Ik maak 28 soorten kruidenkaas, waaronder lavendel, spekjes met prei en walnoten van eigen boom.” Haar eigen testpanel zit klaar om haar nieuwe creaties te proeven, maar ze is ook benieuwd naar de mening van de kenners. Om te horen wat de keurmeesters van haar kaas vinden, heeft ze in maart meegedaan aan een wedstrijd. Tot haar grote verrassing won ze met haar zwarte peper kaas de eerste prijs in de ambachtelijke klasse.  
Dat de Boerendijk Kaas in de smaak valt is duidelijk. Wat is er nu zo mooi aan het maken? Henriette: “Het is een beetje toveren. Je hebt melk, met wat stremsel en zuursel. Dan krijg je wrongel en dan ineens blijft het aan elkaar zitten en heb je kaas. Van een plump melk krijg je ineens zo’n leuke kaas. Dat blijft bijzonder!”
Inhoud Zomereditie 2019

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: