Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten. Deze ondernemers met een bijzonder ontwikkelde smaak kiezen vol overgave voor het ambacht. Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.
Kleine kaasfabriek maakt naam in de regio
Ze maakt nog geen vier jaar kaas, maar de eerste landelijke prijs is al binnen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Boerendijk Kaas uit Bergentheim begint in de regio steeds meer naam te maken. Henriette van Veldhuisen is het gezicht achter ‘de kleine kaasfabriek’.
Samen met haar man Tom runt Henriette al jaren zorgboerderij Schottinkslag. Op hun grote woonboerderij aan de Boerendijk vangen ze kinderen op die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. De zorg voor de kinderen staat bij Henriette op één. Haar agrarische achtergrond en de liefde voor het boerenleven wakkerden ook het verlangen aan om zelf kaas te maken. “Het spookte jaren door mijn hoofd. Toen er ruimte kwam op het erf ben ik er voor gegaan”, vertelt Henriette, die goede hulp heeft aan de kinderen. “Ze helpen met coaten, etiketten, wegen, wegbrengen en de kazen keren elke dag; de kaasmakerij past heel mooi in het plaatje.”
Ambachtelijk
Elke dinsdag en donderdag haalt Henriette zeshonderd liter melk bij de buurman met een melkveebedrijf en gaat ze aan de slag. Ze maakt een verscheidenheid aan kazen: klein, groot, naturel en met kruiden. De kleine ambachtelijke kaasmakerij vraagt veel van Henriettes tijd. “De klok is heel belangrijk geworden én de hygiëne. Alles moet verschrikkelijk schoon.”
De regio Hardenberg kende nog geen kaasmakerij. Een mooie bijkomstigheid voor Henriette wiens Boerendijk Kaas inmiddels op verschillende verkooppunten in de omgeving te vinden is. Ook haar winkeltje aan huis wordt gevonden. “Soms is de vraag te groot. Ik zeg niet graag nee, maar soms kan ik niet anders. De prioriteit ligt hier bij de kinderen, dan pas komt de kaas.”