Blogopmaak

Bierbrouwerij Avereest

Hardenberg, juli 2019

Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten. Deze ondernemers met een bijzonder ontwikkelde smaak kiezen vol overgave voor het ambacht. Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.

Streekbier met eigen verhaal en unieke smaak

Hij is brouwer en internationaal biersommelier en is continu op zoek naar nieuwe smaaksensaties. Ondernemer Hans Noorman heeft met de start van Brouwerij Avereest van zijn passie zijn werk kunnen maken. Het resultaat van een periode zoeken, experimenteren, brouwen en proeven is een serie unieke streekbiertjes. 

De brouwerij in Dedemsvaart opende vorig jaar haar deuren. Het doel van de ambachtelijke brouwerij is het Reestdal en het vroegere boerenleven in het oude Avereest onder de aandacht brengen. Met bier. Blonde Bertha, Dikke Bolle, Lanterfanter, Eigenwies en Bluswater zijn enkele van de gebrouwen biersoorten. Elk biertje en elk etiket vertelt zijn eigen verhaal, waarbij humor en de link naar de streek de rode draad zijn. 

Eigen draai geven
Inmiddels staat de teller op twaalf. “We hebben net de Lente genot – Meibok Sesssion in de flessen en ook de Weizen Spelt komt eraan.” In steeds meer lokale horecagelegenheden worden de biertjes van Brouwerij Avereest geserveerd. “Om het bier en de streek op de kaart te zetten en de lokale bevolking onze biertjes te laten proeven, geven we ook rondleidingen en proeverijen”, vertelt Hans, die altijd op zoek blijft naar ultieme smaken. “Het combineren van verschillende mouten en hoppen en zoeken naar de juiste hoeveelheid specerijen; het blijft een prachtig spel. Het mooie van ambachtelijk brouwen is dat je meer risico kunt nemen en dat vind je terug in de smaak, die eigenlijk altijd voller en mooier is dan die van de supergrote brouwers.”

Barrel aging
Een hobby binnen een hobby is voor Hans barrel aging, waarbij het nog meer draait om smaak. “Paardenkracht is het resultaat van een quadrupel bier op een Madeira vat. Deze heeft drie tot zes maanden gerijpt en het resultaat mag er zijn”, zegt Hans tevreden. “Een intense geur en volle smaak...” Het unieke drankje is alleen in de brouwerij te koop en gaat naar exclusieve restaurants, die het serveren als digestief. “Met dit drankje bij laatste gang hoef je alleen maar te genieten en even niet meer aan de tijd te denken.” 
De brouwer raakt er niet over uitgepraat. “Bier is echt zo’n mooi product”, zegt Hans tot slot. “Bier is laagdrempelig. Bier heeft een verbindend karakter. Bier maakt vrienden.”
Inhoud Zomereditie 2019

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: