Blogopmaak

Familie Withaar

Hardenberg, juni 2020
Opluchting en blijdschap bij familie Withaar nu scholen weer open gaan
“Met humor, rust en ruimte hielden we de stemming erin”

Nog een paar dagen en dan gaan de basisscholen weer volledig open. Dat betekent het einde van een bijzondere periode van thuisonderwijs, verveling en knusse gezinsmomentjes. Wie blij zijn dat hun vertrouwde leven stukje bij beetje terugkomt zijn Ilse en Wim Withaar uit Sibculo. Met hun vijf kinderen en zes pleegkinderen hadden zij de afgelopen tijd hun handen meer dan vol. 

“Ademruimte bij ons, blijheid bij de meeste kinderen”, vat Ilse Withaar kort samen hoe er thuis werd gereageerd op de versoepeling. Nog altijd moet een deel van de kinderen thuis werken. “We zijn er nog niet. De logistiek is juist nu enorm. Wie gaat wanneer op welke manier naar school of sport…”

Kleurrijk gezin

De familie Withaar is een kleurrijk gezin; een boeiende verzameling karakters, achtergronden en niveaus onder één dak. In hun woning in Sibculo bieden Ilse en Wim professionele jeugdzorg aan jongeren die niet langer thuis kunnen wonen. “We hebben van ondernemende peuter tot puberende tiener”, lacht Ilse, die in de jeugdzorg gewerkt heeft en 14 jaar geleden het gezinshuis begon. 

Toen de eerste coronamaatregelen ingingen en de scholen hun deuren sloten, was het even slikken voor Ilse en haar man. “We waren net verhuisd, een hele klus met zoveel personen. Ik dacht dat ik de tijd kon nemen om even op adem te komen, maar dat liep anders.”

Handen tekort

Huiswerkbegeleiding, veelvuldig contact met zes verschillende scholen, begeleiding bij de invulling van een nieuw dagritme, de rituelen en structuren in de dag houden zodat kinderen niet ontregelt raken; er moest in korte tijd veel extra werk verzet. “Mijn eerste gedachte was heel praktisch: ‘hoe ga ik dit organiseren?’ Creatief denken en in de actie-modus, dat past wel bij mij, maar mijn tweede gedachte was toch: ‘Help’. We zitten wel vaker in niet-alledaagse situaties, maar nu kwam ik gewoon handen tekort.”

Wim, zzp’er in de bouw, stopte tijdelijk met zijn werk en ook Ilses ouders, die op steenworp afstand wonen, boden hun hulp aan. Ilse: “Het belangrijkste was zorgen dat het blijft draaien en dat we zoveel mogelijk rust houden.”  

In quarantaine 

In de allereerste week werd die gewenste rust ruw verstoord. Eén van de pleegkinderen kreeg hoge koorts. Artsen adviseerden om hem te behandelen als een coronapatiënt. “Dat was schrikken. We hebben enkele medisch kwetsbare kinderen en kunnen zelf ook echt niet ziek worden.” Twee weken lang lag hun 14-jarige pleegzoon op zijn kamer in quarantaine, waar hij werd verzorgd door Wim. Doordat testen nog niet beschikbaar waren, is nog altijd niet duidelijk of hij wel of geen corona had.  

Feit was wel dat de familie aan huis gekluisterd was. “Tien kratten boodschappen werden er voor onze deur gezet door de plaatselijke supermarkt. Gelukkig voor de kinderen hebben we nu een grote tuin waar ze zich goed konden vermaken.” 

Niet veel later werd Ilse ziek. Een flink virus dwong haar uiteindelijk een aantal dagen in bed door te brengen. “Ziekte in huis en elf kinderen met kans op besmetting… De opluchting was groot toen ik hoorde dat het geen corona was.” 

Sterke kant naar boven

Al die weken thuis met elf kinderen was een flinke beproeving, maar Ilse en Wim kijken tevreden terug. “Omzien naar elkaar en oog hebben voor ieders eigen ruimte, dat is kenmerkend voor ons en dat is ook in deze tijd duidelijk naar voren gekomen. Daarbij valt of staat alles met een goede organisatie. Dat is een must bij zo’n groot gezin”, zegt het stel dat met humor en de nodige luchtigheid de moeilijke momenten doorstond. 

Ook heeft de coronacrisis mooie dingen gebracht. “Wanneer je samen thuis bent, ben je met elkaar meer op de hoogte waar iedereen mee bezig is. Ieders sterkte kant komt ook veel meer naar boven. “Natuurlijk was ik er wel eens klaar mee. Om die motor te zijn kost wel energie, maar ik ben echt trots op hoe we het gedaan hebben met elkaar.”

In de coronaperiode is er meer tijd voor je gezin, je kunt er langzaam ook weer op, maar hoe leuk is het om een memoryspelletje te spelen? Lekker op een terrasje, thuis in je pyama of op een zomerse dag in je eigen achtertuin. Met dit memoryspel test je je geheugen en zoek de afbeeldingen bij elkaar!
Fotografie Simone van Eerde
Inhoud Corona editie 2020

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: