Blogopmaak

Het Friethuys

Hardenberg, juli 2019

Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten. Deze ondernemers met een bijzonder ontwikkelde smaak kiezen vol overgave voor het ambacht. Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.

Friet met passie bij Friethuys Hardenberg 

Wanneer je vanaf de markt naar binnen kijkt bij Friethuys Hardenberg zie je mensen genieten en mensen hard werken. Voorin de zaak staat eigenaar Henry Bouwhuis eigenhandig de Friese aardappelen te snijden. Elke aardappel gaat door zijn handen. Zo’n ambachtelijk frietje kost wat extra inspanning, maar dat het friet met passie is, dat proef je!

Wassen, snijden, voorbakken, terug koelen en afbakken. Dat is de weg die de aardappel aflegt tot het als ambachtelijke friet in de puntzak wordt geschept. Het zorgt voor meer smaak, minder vet, maar ook meer werk. “Je bent er de hele dag mee bezig, want je moet continu inschatten hoe druk het gaat worden. Lastig misschien, maar onze klanten eten hier wel altijd verse friet”, zegt Henry. 

Op de hand meenemen  

Hij wilde al langer ‘iets doen’ met ambachtelijke friet en met het vrijkomen van dit pand in hartje centrum zag de ondernemer zijn kans schoon. Friethuys Hardenberg opende begin maart haar deuren. De frietzaak onderscheidt zich niet alleen door de smaakvolle friet in de schil, maar ook het industriële interieur met leer, hout en een verzameling stijlvolle lampen aan het zwartgeverfde plafond valt op. Modern en trendy, net als het concept. Henry: “We moeten mensen echt bij de hand nemen. Een frietje op de hand meenemen, dat is nog even wennen. Uiteraard kunnen mensen ook in de zaak hun bestelling opeten.”

Authentieke smaken 

In het Friethuys, dat zich vooral richt op winkelend publiek en scholieren, draait alles om smaak. Henry heeft er wat mee. “Vanaf mijn zestiende werk ik in de horeca. Ik hou van authentieke producten. Van echt en vers.” Dat proef je ook terug in zijn restaurant Henry’s American Diner, waar hij veel producten zelf maakt, waaronder de steaks, ribs en burgers.     

Die verfijnde smaak was al vroeg ontwikkeld. “Ik bakte als kind al zelf brood en taarten. Mijn vader was boer. Mijn moeder maakte zelf kroketten vroeger. Als je dat gewend bent, dan ga je geen vlees van de supermarkt meer eten.” Koken geeft rust in zijn hoofd en hij houdt ervan om mensen blij te maken met mooie smaken. “Wanneer ik de mensen lekker zie eten van onze friet en de mondhoeken gaan omhoog… Ja, daar geniet ik weer van.”
Inhoud Zomereditie 2019

#RegioHardenberg Magazine

29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
29 nov., 2022
Hardenberg, november 2022
Meer posts
Share by: