Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten. Deze ondernemers met een bijzonder ontwikkelde smaak kiezen vol overgave voor het ambacht. Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.
Friet met passie bij Friethuys Hardenberg
Wanneer je vanaf de markt naar binnen kijkt bij Friethuys Hardenberg zie je mensen genieten en mensen hard werken. Voorin de zaak staat eigenaar Henry Bouwhuis eigenhandig de Friese aardappelen te snijden. Elke aardappel gaat door zijn handen. Zo’n ambachtelijk frietje kost wat extra inspanning, maar dat het friet met passie is, dat proef je!
Wassen, snijden, voorbakken, terug koelen en afbakken. Dat is de weg die de aardappel aflegt tot het als ambachtelijke friet in de puntzak wordt geschept. Het zorgt voor meer smaak, minder vet, maar ook meer werk. “Je bent er de hele dag mee bezig, want je moet continu inschatten hoe druk het gaat worden. Lastig misschien, maar onze klanten eten hier wel altijd verse friet”, zegt Henry.
Op de hand meenemen
Hij wilde al langer ‘iets doen’ met ambachtelijke friet en met het vrijkomen van dit pand in hartje centrum zag de ondernemer zijn kans schoon. Friethuys Hardenberg opende begin maart haar deuren. De frietzaak onderscheidt zich niet alleen door de smaakvolle friet in de schil, maar ook het industriële interieur met leer, hout en een verzameling stijlvolle lampen aan het zwartgeverfde plafond valt op. Modern en trendy, net als het concept. Henry: “We moeten mensen echt bij de hand nemen. Een frietje op de hand meenemen, dat is nog even wennen. Uiteraard kunnen mensen ook in de zaak hun bestelling opeten.”